• Prednáška zo série o holokauste

          • 26. marca 2024 sa uskutočnila ďalšia prednáška zo série o holokauste. Tentokrát boli témou Úteky z táborov smrti. Lektorkou bola múzejná pedagogička PaedDr. Erika Tavaly, PhD. z Múzea holokaustu v Seredi, ktorá zaujímavým spôsobom a svojím odborným profesionálnym prístupom priblížila našim deviatakom danú tému. Zamerala sa na okolnosti a priebeh úteku dvoch Slovákov Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, ktorí ako prví podali svedectvo o neľudských podmienkach v koncentračných táboroch, a tým zachránili tisícky životov.

            Sú zločiny, ktoré nikdy nezarastú trávou, a v každej dobe a akýmkoľvek spôsobom je potrebné na ne upozorňovať. Aby sa na ne nezabudlo...

          • DEŇ NARCISOV

          • 18. apríl 2024

            Vážení občania,

            dňa 18. apríla 2024 sa v našom meste uskutoční verejná zbierka Ligy proti rakovine Slovenskej republiky, ktorej spoluorganizátorom v meste Podolínec je Základná škola s materskou školou Podolínec.

            V tento deň budú pre verejnú dobrovoľnú finančnú zbierku ku Dňu narcisov umiestnené pokladničky v predajniach potravín pána Petra Smandru, pána Juraja Galajdu, v predajni MlLK AGRO a COOP Jednota a tiež v Základnej škole s materskou školou Lomnička.

            V uliciach mesta sa budú pohybovať žiaci základnej školy, ktorí budú viditeľne označení identifikátorom s logom Ligy proti rakovine. Pre tento rok budú dobrovoľníci oblečení v žltom tričku s identifikačným číslom a budú mať pri sebe bielu pokladničku, do ktorej môžete dobrovoľne prispieť finančnou sumou. Prosíme Vás, aby ste finančné prostriedky neodovzdávali mimo určených miest, aby nedošlo k ich zneužitiu.

            Veríme, že sa do tejto verejnej zbierky zapojíte a svoju spoluúčasť prejavíte pripnutím žltého narcisu.

            Ďakujeme.

          • ŠKOLENIE PRE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV

          •  

            Dňa 18. 04. 2024 (štvrtok) sa v základnej škole uskutoční vzdelávanie pedagogických zamestnancov pod záštitou RCPÚ (Regionálne centrum podpory učiteľov). Z toho dôvodu bude skrátené vyučovanie.

            • Žiaci 1. stupňa končia vyučovanie o 11,20 hod.
            • Žiaci 2. stupňa končia vyučovanie o 12,00 hod.
            • Školská jedáleň bude v prevádzke.
            • ŠKD v tento deň v prevádzke nebude.
          • V túlavých topánkach po regióne Spiš

          • Blokové vyučovanie 9. ročník

            /Retro kalendár na rok 2024/

            Cieľom blokovej výučby v deviatom ročníku bolo uplatnením vedomostí a zručností z vybraných vyučovacích predmetov zostaviť retro kalendár na rok 2024 tematicky súvisiaci so zaujímavosťami regiónu Spiš.

            Každá skupina žiakov si vybrala čiastkovú tému na spracovanie /osobnosť, historická alebo cirkevná pamiatka, prírodná pamiatka, fauna a flóra nášho regiónu/.

            Následne žiaci vyhľadávali potrebné informácie z pripravených materiálov a zoštylizovali stručné popisy. Súčasťou spracovania čiastkových tém boli aj obrázky a zostavenie trasy spolu s vyčíslením kilometrov, ktoré by mali absolvovať pri návšteve vybraných miest. 

            Spoločne formou koláže vytvorili retro kalendáre.                                

            Do vytvorených kalendárov vyznačili dátumy menín svojich spolužiakov /nepovinná úloha/.

            Záver patril prezentácii získaných informácií.

          • Telo a myseľ v harmónii

          • Blokové vyučovanie 8. ročník

            Kto z nás by nechcel zlepšiť kvalitu svojej stravy, ktorá by bola ideálna pre zlepšenie zdravia? Je náročné sa orientovať v mori informácií, rád a odporúčaní, ktoré máme k dispozícii. Žiaci 8. ročníka sa v rámci blokového vyučovania venovali príprave zdravého chutného jedla, v ďalšej úlohe zisťovali kalorickú hodnotu jedla. O zdravom životnom štýle, zahŕňajúcom cvičenie, stravu, spánok a zvládanie stresu diskutovali s profesionálnym trénerom. Následne vytvorili svoj týždenný tréningový plán  a v telocvični hľadali odpoveď na otázku, koľko času a námahy pri cvičení musím vynaložiť na to, aby som spálil dané množstvo kalórií.

            Cieľom nášho blokového vyučovania bolo nielen poskytnúť informácie o zdraví, ale aj motivovať žiakov k aktívnej práci na zlepšovaní ich tela a mysle.

          • ŠTVORCOVÉ DOBRODRUŽSTVO

          • Blokové vyučovanie 5. ročník

            Témou blokového vyučovania v piatom ročníku bol štvorec. Na prvý pohľad to znie možno nezáživne, ale žiapracovali na rozmanitých úlohách, ktoré ich veľmi zaujali.

                               Hovorí sa, že koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Piataci preto hľadali v tajničkách, osemsmerovkách a piesňach slovo ŠTVOREC nielen v slovenčine, ale aj v angličtine a nemčine. S týmto slovom sa pohrávali aj tak, že z písmen tohto slova vytvárali nové slová a tvorili akrostichy a básne. Čítanie s porozumením si precvičili v rozprávke „Štvorec a jeho veľké dobrodružstvo“. Úlohy spojené s týmto textom nadväzovali na učivo slovenského jazyka (podstatné mená).

                               Štvorec sa nám všetkých spája predovšetkým s matematikou. Žiaci zapojili svoje kreatívne nadanie a z farebných štvorcov vytvárali - ako inak - štvorcové budovy. V týchto svojich výtvoroch potom merali a rátali obvod štvorca.

                               Zručnosti pri tvorbe štvorcových budov uplatnili aj v učebni informatiky, kde v skupinách pracovali na 2D modeloch štvorcových budov.

                               Najviac zábavy si bezpochyby užili pri vyrábaní šachovnice z preglejky. Rozvíjali nielen jemnú motoriku, ale tiež precíznosť a spoluprácu.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis do 1. ročníka je jedným z krokov na dlhej ceste vzdelávania. Je to tiež príležitosť pre deti objavovať svet a rozvíjať svoje schopnosti. Pre rodičov je to čas hrdosti a starostlivosti. Je to krok na ceste k vzdelaniu a budovaniu ich budúcnosti. Naši predškoláci tento krok k vzdelaniu absolvovali v dňoch 8. - 9. apríla 2024. Deti v očakávaní vchádzali do školy, kde ich čakali pani učiteľky. Predškoláci ukázali, ako vedia pracovať s geometrickými tvarmi, farbami, číslami a matematickými pojmami. S radosťou sa predstavili, recitovali a spievali. Za odmenu si predškoláci zaslúžene odniesli darčeky a pamätný list.

            Tešíme sa na nich v septembri.

          • Čo nás čaká v ďalšom školskom roku 2024/2025?

            • ️Naša základná škola patrí medzi ďalších 400 základných škôl, ktoré začnú od septembra 2024 učiť podľa nového kurikula základného vzdelávania. Proces zavádzania je postupný a v budúcom školskom roku začne v 1. ročníku. V aktuálnom školskom roku sa podľa nového štátneho vzdelávacieho programu učia prváci a prváčky na 39 školách.
            • Všetky tieto školy získali podporu MŠVVaM SR o podporu pri zavádzaní nového kurikula od septembra 2024, rovnako aj školy, ktoré začali s postupným zavádzaním už v septembri 2023.
            • Hlavným cieľom zmien v základnom vzdelávaní je zlepšenie gramotností a zručností žiakov a žiačok potrebných pre 21. storočie.
            • Od roku 2026/2027 všetky školy už povinne učia podľa nového štátneho vzdelávacieho programu a zavádzajú kurikulárnu reformu a ďalšie zmeny.
            • Viac info na:
          • Medzinárodný deň Rómov

          • 8.4.2024

            Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla, si pripomíname už viac ako 30 rokov. Rómovia na celom svete si pripomínajú svoj spoločný pôvod, jazyk, kultúru a identitu na základe medzinárodného zjednotenia a spolupatričnosti.

            So žiakmi z poobedného doučovania sme si vyskúšali prečítať krátke básne v rómčine, a veruže sme sa tým aj potrápili.

            Zaspievali sme si rómsku hymnu Geľem, geľem a charakterizovali sme si rómsku vlajku.

            Šukar džives - pekný deň

          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • Súťaž

              Súťaž Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž, v ktorej žiaci riešia zaujímavé úlohy zo všetkých kútov sveta. Zároveň pripravuje žiakov na rôzne druhy testovania, ktoré ich v budúcnosti čakajú. Rozvíja u nich predstavivosť a vnímanie, hľadanie súvislostí v bežnom živote.

                  V tomto školskom roku sa do tejto súťaže zapojilo 90 žiakov z našej školy. Riešením úloh rôznej náročnosti preukázali svoje vedomosti, logické myslenie a snažili sa podať ten najlepší výkon.

          • Blokové vyučovanie

          • VEĽKONOČNÁ PÁTRAČKA

            K blížiacej sa Veľkej noci sme si pripravili minulý týždeň pre prváčikov prvé blokové vyučovanie na tému Veľkonočná pátračka. Žiaci počítali, hľadali, pátrali, čítali s porozumením, cvičili, kreslili, hrali sa, ale zároveň sa učili pracovať samostatne, spolupracovať vo dvojiciach, ale aj skupinách. Na záver sme si porozprávali o našich pocitoch z blokovky a zhodnotili sme si, ako sa nám práca darila.

            Naše prvé blokové vyučovanie dopadlo na jednotku. Deti boli skvelé.

          • Návšteva vodárne

          • Svetový deň vody

            Deň vody, venovaný oslavám a povedomia o význame vody pre náš život a planétu bol ideálnou príležitosťou na návštevu vodárne v našom meste. Žiakov 5.ročníka upútala prednáška p. Gálika o ceste vody z prameňa až na náš stôl. Tešíme sa na ďalšie stretnutie o rok.

          • Svetový deň vody

          • Deň vody si pripomenuli naši žiaci vodnými aktivitami napr. kolobeh vody, skupenstvá vody, poznaj naše ryby, poskladaj loďku z papiera, vodná bitka, kto žije v kvapke vody, voda v cudzích jazykoch, slovotvorné vodné hniezdo a všetko živé potrebuje vodu.

            Výtvory žiakov 2. stupňa - SLOVOTVORNÉ HNIEZDA:

            Vo vodnom vodopáde

            vodeodolný vodník

            vodárčil s vodovodnou vodováhou

            a s vodotesnými vodotriskami,

            vodárik spravoval vodíkový vodič

            a popíjali vodičku.

             

            Bola raz vodnatá podlaha tak zavolali vodára, ktorý sa snažil opraviť vodovodný vodovod vodováhou a vodometrom, aj tak striekala voda z vodotrisky, nad ktorou bol vodotesný vodný kohútik a potom ho pani Vodiková ponúkla vodičkou a k tomu mu pustila zvuky vodopádu.

          • Ponožkový deň - Skoncujme so stereotypmi! Stereotypy škodia!

          • NA KAŽDÚ NOŽKU SI DÁM INÚ PONOŽKU

            21.marec je Svetový deň Downovho syndrómu. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia – líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme. Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že chápeme, že inakosť je normálna, patrí do nášho života a akceptujeme ju.

          • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY - OZNAM

          • Milí rodičia, 

            riaditeľka školy udeľuje riaditeľské voľno žiakom 1. – 9. ročníka dňa 27.03.2024 (streda). Riaditeľské voľno sa udeľuje pri príležitosti Dňa učiteľov.

            VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY sa uskutočnia v termíne od 28.03.2024 - 02.04.2024. Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín od 03.04.2024 (streda) po ukončení veľkonočných prázdnin, ktoré prebiehajú v dňoch 28.03.2024 – 02.04.2024 (štvrtok – utorok).

            Prajeme vám pokojné prežitie veľkonočných sviatkov.

          • Svetový deň vody (2.stupeň)

          • SVETOVÝ DEŇ VODY (2. STUPEŇ)

            Zajtra, v piatok 22. marca, pokračujeme s aktivitami so žiakmi 2. stupňa.

            Preto Vás prosíme, ŽIACI 2. STUPŇA, aby ste prišli oblečení v modrom a podporili tak myšlienku Svetového dňa vody, ktorá vznikla na pôde Organizácie spojených národov v roku 1992 a od roku 1993 nachádza každoročne podporu v aktivitách medzinárodných inštitúcií a organizácií, ktoré si uvedomujú význam vody pre život na Zemi.

        • Novinky

              • Prednáška zo série o holokauste

              • 16. 4. 2024
              • 26. marca 2024 sa uskutočnila ďalšia prednáška zo série o holokauste. Tentokrát boli témou Úteky z táborov smrti. Lektorkou bola múzejná pedagogička PaedDr. Erika Tavaly, PhD. z Múzea holokaustu v Seredi, ktorá zaujímavým spôsobom a svojím odborným profesionálnym prístupom priblížila našim deviatakom danú tému. Zamerala sa na okolnosti a priebeh úteku dvoch Slovákov Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, ktorí ako prví podali svedectvo o neľudských podmienkach v koncentračných táboroch, a tým zachránili tisícky životov.

              • DEŇ NARCISOV

              • 16. 4. 2024
              • 18. apríl 2024

                Vážení občania,

                dňa 18. apríla 2024 sa v našom meste uskutoční verejná zbierka Ligy proti rakovine Slovenskej republiky, ktorej spoluorganizátorom v meste Podolínec je Základná škola s materskou školou Podolínec.

                V tento deň budú pre verejnú dobrovoľnú finančnú zbierku ku Dňu narcisov umiestnené pokladničky v predajniach potravín pána Petra Smandru, pána Juraja Galajdu, v predajni MlLK AGRO a COOP Jednota a tiež v Základnej škole s materskou školou Lomnička.

              • ŠKOLENIE PRE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV

              • 15. 4. 2024
              • Dňa 18. 04. 2024 (štvrtok) sa v základnej škole uskutoční vzdelávanie pedagogických zamestnancov pod záštitou RCPÚ (Regionálne centrum podpory učiteľov). Z toho dôvodu bude skrátené vyučovanie.

                • Žiaci 1. stupňa končia vyučovanie o 11,20 hod.
                • Žiaci 2. stupňa končia vyučovanie o 12,00 hod.
                • Škol
              • V túlavých topánkach po regióne Spiš

              • 10. 4. 2024
              • Blokové vyučovanie 9. ročník

                /Retro kalendár na rok 2024/

                Cieľom blokovej výučby v deviatom ročníku bolo uplatnením vedomostí a zručností z vybraných vyučovacích predmetov zostaviť retro kalendár na rok 2024 tematicky súvisiaci so zaujímavosťami regiónu Spiš.

                Každá skupina žiakov si vybrala čiastkovú tému na spracovanie /osobnosť, historická alebo cirkevná pamiatka, prírodná pamiatka, fauna a flóra nášho regiónu/.

              • Telo a myseľ v harmónii

              • 10. 4. 2024
              • Blokové vyučovanie 8. ročník

                Kto z nás by nechcel zlepšiť kvalitu svojej stravy, ktorá by bola ideálna pre zlepšenie zdravia? Je náročné sa orientovať v mori informácií, rád a odporúčaní, ktoré máme k dispozícii. Žiaci 8. ročníka sa v rámci blokového vyučovania venovali príprave zdravého chutného jedla, v ďalšej úlohe zisťovali kalorickú hodnotu jedla. O zdravom životnom štýle, zahŕňajúcom cvičenie, stravu, spánok a zvládanie stresu diskutovali s profesionálnym trénerom. Následne vytvorili svoj týždenný tréningový plán a v telocvični hľadali odpoveď na otázku, koľko času a námahy pri cvičení musím vynaložiť na to, aby som spálil dané množstvo kalórií.

              • ŠTVORCOVÉ DOBRODRUŽSTVO

              • 10. 4. 2024
              • Blokové vyučovanie 5. ročník

                Témou blokového vyučovania v piatom ročníku bol štvorec. Na prvý pohľad to znie možno nezáživne, ale žiapracovali na rozmanitých úlohách, ktoré ich veľmi zaujali.

                Hovorí sa, že koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Piataci preto hľadali v tajničkách, osemsmerovkách a piesňach slovo ŠTVOREC nielen v slovenčine, ale aj v angličtine a nemčine. S týmto slovom sa pohrávali aj tak, že z písmen tohto slova vytvárali nové slová a tvorili akrostichy a básne. Čítanie s porozumením si precvičili v rozprávke „Štvorec a jeho veľké dobrodružstvo“. Úlohy spojené s týmto textom nadväzovali na učivo slovenského jazyka (podstatné mená).

              • Zápis do 1. ročníka

              • 10. 4. 2024
              • Zápis do 1. ročníka je jedným z krokov na dlhej ceste vzdelávania. Je to tiež príležitosť pre deti objavovať svet a rozvíjať svoje schopnosti. Pre rodičov je to čas hrdosti a starostlivosti. Je to krok na ceste k vzdelaniu a budovaniu ich budúcnosti. Naši predškoláci tento krok k vzdelaniu absolvovali v dňoch 8. - 9. apríla 2024. Deti v očakávaní vchádzali do školy, kde ich čakali pani učiteľky. Predškoláci ukázali, ako vedia pracovať s geometrickými tvarmi, farbami, číslami a matematickými pojmami. S radosťou sa predstavili, recitovali a spievali. Za odmenu si predškoláci zaslúžene odniesli darčeky a pamätný list.

              • Čo nás čaká v ďalšom školskom roku 2024/2025?

              • 9. 4. 2024
                • ️Naša základná škola patrí medzi ďalších 400 základných škôl, ktoré začnú od septembra 2024 učiť podľa nového kurikula základného vzdelávania. Proces zavádzania je postupný a v budúcom školskom roku začne v 1. ročníku. V aktuálnom školskom roku sa podľa nového štátneho vzdelávacieho programu učia
              • Medzinárodný deň Rómov

              • 9. 4. 2024
              • 8.4.2024

                Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla, si pripomíname už viac ako 30 rokov. Rómovia na celom svete si pripomínajú svoj spoločný pôvod, jazyk, kultúru a identitu na základe medzinárodného zjednotenia a spolupatričnosti.

                So žiakmi z poobedného doučovania sme si vyskúšali prečítať krátke básne v rómčine, a veruže sme sa tým aj potrápili.

              • MATEMATICKÝ KLOKAN

              • 4. 4. 2024
              • Súťaž

                Súťaž Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž, v ktorej žiaci riešia zaujímavé úlohy zo všetkých kútov sveta. Zároveň pripravuje žiakov na rôzne druhy testovania, ktoré ich v budúcnosti čakajú. Rozvíja u nich predstavivosť a vnímanie, hľadanie súvislostí v bežnom živote.

                V tomto školskom roku sa do tejto súťaže zapojilo 90 žiakov z našej školy. Riešením úloh rôznej náročnosti preukázali svoje vedomosti, logické myslenie a snažili sa podať ten najlepší výkon.

              • Blokové vyučovanie

              • 1. 4. 2024
              • VEĽKONOČNÁ PÁTRAČKA

                K blížiacej sa Veľkej noci sme si pripravili minulý týždeň pre prváčikov prvé blokové vyučovanie na tému Veľkonočná pátračka. Žiaci počítali, hľadali, pátrali, čítali s porozumením, cvičili, kreslili, hrali sa, ale zároveň sa učili pracovať samostatne, spolupracovať vo dvojiciach, ale aj skupinách. Na záver sme si porozprávali o našich pocitoch z blokovky a zhodnotili sme si, ako sa nám práca darila.

              • Návšteva vodárne

              • 26. 3. 2024
              • Svetový deň vody

                Deň vody, venovaný oslavám a povedomia o význame vody pre náš život a planétu bol ideálnou príležitosťou na návštevu vodárne v našom meste. Žiakov 5.ročníka upútala prednáška p. Gálika o ceste vody z prameňa až na náš stôl. Tešíme sa na ďalšie stretnutie o rok.

              • Svetový deň vody

              • 22. 3. 2024
              • Deň vody si pripomenuli naši žiaci vodnými aktivitami napr. kolobeh vody, skupenstvá vody, poznaj naše ryby, poskladaj loďku z papiera, vodná bitka, kto žije v kvapke vody, voda v cudzích jazykoch, slovotvorné vodné hniezdo a všetko živé potrebuje vodu.

              • Ponožkový deň - Skoncujme so stereotypmi! Stereotypy škodia!

              • 22. 3. 2024
              • NA KAŽDÚ NOŽKU SI DÁM INÚ PONOŽKU

                21.marec je Svetový deň Downovho syndrómu. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia – líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme. Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že chápeme, že inakosť je normálna, patrí do nášho života a akceptujeme ju.

              • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY - OZNAM

              • 21. 3. 2024
              • Milí rodičia,

                riaditeľka školy udeľuje riaditeľské voľno žiakom 1. – 9. ročníka dňa 27.03.2024 (streda). Riaditeľské voľno sa udeľuje pri príležitosti Dňa učiteľov.

                VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY sa uskutočnia v termíne od 28.03.2024 - 02.04.2024. Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín od 03.04.2024 (streda) po ukončení veľkonočných prázdnin, ktoré prebiehajú v dňoch 28.03.2024 – 02.04.2024 (štvrtok – utorok).

              • Svetový deň vody (2.stupeň)

              • 21. 3. 2024
              • SVETOVÝ DEŇ VODY (2. STUPEŇ)

                Zajtra, v piatok 22. marca, pokračujeme s aktivitami so žiakmi 2. stupňa.

                Preto Vás prosíme, ŽIACI 2. STUPŇA, aby ste prišli oblečení v modrom a podporili tak myšlienku Svetového dňa vody, ktorá vznikla na pôde Organizácie spojených národov v roku 1992 a od roku 1993 nachádza každoročne podporu v aktivitách medzinárodných inštitúcií a organizácií, ktoré si uvedomujú význam vody pre život na Zemi.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 2, Podolínec
      • Sekretariát: 052 4391 137 Základná škola: 0911 278 115 Materská škola: 052/4391119
      • ZŠ s MŠ, Školská 2, 065 03 Podolínec 065 03 Podolínec Slovakia
      • 31967256
      • 2020714575
      • Mgr. Silvia Reľovská zspodolinec@gmail.com mobil: 0904 675 420
      • 1. stupeň ZŠ a ŠKD Mgr. Martina Gužiaková zspodolineczastupca1st@gmail.com 2. stupeň ZŠ Mgr. Zuzana Poľanská zspodolinec.zastupca2@gmail.com mobil: 0911 278 115
      • Mgr. Jana Kurucová mspodolinec@gmail.com materská škola: 052/4391119
      • zspodolinec.sekretariat@gmail.com Sekretariát: 052 4391 137
      • Bc. Viera Zamkovská zspodolinec.jedalen@gmail.com • mobil: 0910320 420 • 052/4285751- kuchyňa MŠ
    • Prihlásenie