• Talent najmenších 2024

          • Okresné kolo v Starej Ľubovni 

             

            25. 04. 2024 (štvrtok) sa v Centre voľného času v Starej Ľubovni konala súťaž Talent najmenších 2024. Súťažiaci sa predviedli v 4 kategóriách: 2 spevácke a 2 recitátorské. Táto súťaž je určená žiakom ZŠ prvých a druhých ročníkov.

            Aj naši talentovaní žiaci mali príležitosť prezentovať svoje schopnosti, ale aj príležitosť získať nové skúsenosti. Veríme, že ich úspech na tejto súťaži je len začiatkom mnohých ďalších úspechov a nezabudnuteľných zážitkov na ich umeleckej ceste.

            Umiestnenie:

            PREDNES:

            1. ročník: 2. miesto: Emka Ferencková

            2. ročník: 2. miesto: Karolínka Romanová

            SPEV:      

            1. ročník: 2. miesto: Agátka Kozubová

             

            Gratulujeme našim žiakom k ich skvelému úspechu.

          • PLAVECKÝ KURZ

          • Ukončenie plaveckého kurzu

            Dnešný piatok ukončil tohtoročné naplánované plavecké kurzy. Piataci a šiestaci sa počas piatich dní zdokonalili vo viacerých plaveckých štýloch, ako sú kraul, prsia či znak. Naučili sa bezpečne pohybovať vo vode a vo vodnom prostredí, zvládnuť správne techniky dýchania a zlepšili svoju kondíciu. Úspešné zvládnutie kurzu ich povzbudilo k väčšej sebadisciplíne a sebavedomiu vo vode, čo im otvorilo dvere k novým vodným dobrodružstvám. Teraz sú pripravení nielen plávať bezpečne, ale aj využívať vodu ako prostriedok na zlepšenie svojho zdravia a pohody.

          • PLAVECKÝ KURZ

          • 5. a 6. ročník 

            Piataci a šiestaci začínajú plavecký kurz...

            Je to skvelá príležitosť zlepšiť ich fyzickú kondíciu a plavecké schopnosti.

          • Ukončenie plaveckého výcviku

          • Dnes naši tretiaci a štvrtáci ukončili základný plavecký kurz, kde sa naučili eliminovať strach z vody, zdokonalili už čiastočné plavecké schopnosti. Na záver výcviku dostali „mokré vysvedčenie“ za odvahu v bazéne a „mokrý diplom“, ktorý bolo dôkazom toho, že zvládli plavecký výcvik.

          • DEŇ NARCISOV - POĎAKOVANIE

          • Spolu vyzbierané a odoslané na účet LIGY PROTI RAKOVINE - 1 292,45 €

            Včera, dňa 18.apríla 2024, sa v našom meste uskutočnila dobrovoľná verejná zbierka Dňa narcisov, ktorú organizovala Liga proti rakovine Slovenskej republiky. Spoluorganizátorom v meste Podolínec bola Základná škola s materskou školou Podolínec. Do akcie sa zapojili aj predajne potravín pána Juraja  Galajdu, pána Petra Smandru, MILK AGRO, COOP Jednota a Základná škola s materskou školou Lomnička.

              
            Finančná čiastka, ktorá bola dňa 18.apríla 2024 v deň verejnej zbierky vyzbieraná činí 1 292,45 eur. Táto čiastka bola odoslaná na bankový účet Ligy proti rakovine v Bratislave. V tomto roku sa vyzbieralo o 302,45 eur viac, ako v roku 2023.


            Poďakovanie patrí žiakom základnej školy, ktorí venovali svoj čas na túto dobrovoľnú činnosť. Ďakujeme všetkým menovaným organizáciám, pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom škôl, pracovníkom predajní, v ktorých boli umiestnené po celý deň pokladničky s logom Ligy proti rakovine.


            Naše najväčšie poďakovanie patrí všetkým občanom i návštevníkom mesta, ktorí sa zapojili do verejnej zbierky, prispeli finančným darom a vyjadrili spolupatričnosť tým, že po celý deň nosili pripnutý žltý narcis.

             

            Deň narcisov - prehľad príspevkov

            Organizácia                                                                  

            Základná škola s materskou školou Podolínec  - 524,37 €

            Základná škola s materskou školou Lomnička  - 400,16 €

            Potraviny MILK AGRO Podolínec  - 42,62 €

            Potraviny COOP JEDNOTA Podolínec - 82,40 €

            Potraviny SMANDRA Podolínec - 152,90 €

            Potraviny GALAJDA Podolínec - 90,00 €

            Spolu vyzbierané a odoslané na účet LIGY PROTI RAKOVINE =  1 292,45 €

             

             Ďakujeme!  

          • Street basketbal

          • Okresná súťaž

            Žiaci Rudolf Zajac, Damián Dubjel, Samuel Šoltisik, Dominik Šoltés úspešné reprezentovali našu školu v street basketbale. Na okresnej súťaži obsadili výborne 2. miesto v konkurencii 11 základných škôl.

          • Talent najmenších

          • Krásne umelecké poobedie sme prežili 17.4.2024, keď sa v našej škole konala súťaž Talent najmenších.

            Deti prvého a druhého ročníka nám krásne zarecitovali a veselo zaspievali.

            Tí najlepší nás budú reprezentovať v okresnom kole v Starej Ľubovni.

            V kategórii SPEVU: Agáta Kozubová, Karolína Romanová.

            V kategórii PREDNESU: Eliška Andrášová, Ema Ferencková,

            Karolína Romanová, Oliver Hotáry.

            Srdečne blahoželáme a držíme prsty v okresnom kole.

          • Prednáška zo série o holokauste

          • 26. marca 2024 sa uskutočnila ďalšia prednáška zo série o holokauste. Tentokrát boli témou Úteky z táborov smrti. Lektorkou bola múzejná pedagogička PaedDr. Erika Tavaly, PhD. z Múzea holokaustu v Seredi, ktorá zaujímavým spôsobom a svojím odborným profesionálnym prístupom priblížila našim deviatakom danú tému. Zamerala sa na okolnosti a priebeh úteku dvoch Slovákov Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, ktorí ako prví podali svedectvo o neľudských podmienkach v koncentračných táboroch, a tým zachránili tisícky životov.

            Sú zločiny, ktoré nikdy nezarastú trávou, a v každej dobe a akýmkoľvek spôsobom je potrebné na ne upozorňovať. Aby sa na ne nezabudlo...

          • DEŇ NARCISOV

          • 18. apríl 2024

            Vážení občania,

            dňa 18. apríla 2024 sa v našom meste uskutoční verejná zbierka Ligy proti rakovine Slovenskej republiky, ktorej spoluorganizátorom v meste Podolínec je Základná škola s materskou školou Podolínec.

            V tento deň budú pre verejnú dobrovoľnú finančnú zbierku ku Dňu narcisov umiestnené pokladničky v predajniach potravín pána Petra Smandru, pána Juraja Galajdu, v predajni MlLK AGRO a COOP Jednota a tiež v Základnej škole s materskou školou Lomnička.

            V uliciach mesta sa budú pohybovať žiaci základnej školy, ktorí budú viditeľne označení identifikátorom s logom Ligy proti rakovine. Pre tento rok budú dobrovoľníci oblečení v žltom tričku s identifikačným číslom a budú mať pri sebe bielu pokladničku, do ktorej môžete dobrovoľne prispieť finančnou sumou. Prosíme Vás, aby ste finančné prostriedky neodovzdávali mimo určených miest, aby nedošlo k ich zneužitiu.

            Veríme, že sa do tejto verejnej zbierky zapojíte a svoju spoluúčasť prejavíte pripnutím žltého narcisu.

            Ďakujeme.

          • ŠKOLENIE PRE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV

          •  

            Dňa 18. 04. 2024 (štvrtok) sa v základnej škole uskutoční vzdelávanie pedagogických zamestnancov pod záštitou RCPÚ (Regionálne centrum podpory učiteľov). Z toho dôvodu bude skrátené vyučovanie.

            • Žiaci 1. stupňa končia vyučovanie o 11,20 hod.
            • Žiaci 2. stupňa končia vyučovanie o 12,00 hod.
            • Školská jedáleň bude v prevádzke.
            • ŠKD v tento deň v prevádzke nebude.
          • V túlavých topánkach po regióne Spiš

          • Blokové vyučovanie 9. ročník

            /Retro kalendár na rok 2024/

            Cieľom blokovej výučby v deviatom ročníku bolo uplatnením vedomostí a zručností z vybraných vyučovacích predmetov zostaviť retro kalendár na rok 2024 tematicky súvisiaci so zaujímavosťami regiónu Spiš.

            Každá skupina žiakov si vybrala čiastkovú tému na spracovanie /osobnosť, historická alebo cirkevná pamiatka, prírodná pamiatka, fauna a flóra nášho regiónu/.

            Následne žiaci vyhľadávali potrebné informácie z pripravených materiálov a zoštylizovali stručné popisy. Súčasťou spracovania čiastkových tém boli aj obrázky a zostavenie trasy spolu s vyčíslením kilometrov, ktoré by mali absolvovať pri návšteve vybraných miest. 

            Spoločne formou koláže vytvorili retro kalendáre.                                

            Do vytvorených kalendárov vyznačili dátumy menín svojich spolužiakov /nepovinná úloha/.

            Záver patril prezentácii získaných informácií.

          • Telo a myseľ v harmónii

          • Blokové vyučovanie 8. ročník

            Kto z nás by nechcel zlepšiť kvalitu svojej stravy, ktorá by bola ideálna pre zlepšenie zdravia? Je náročné sa orientovať v mori informácií, rád a odporúčaní, ktoré máme k dispozícii. Žiaci 8. ročníka sa v rámci blokového vyučovania venovali príprave zdravého chutného jedla, v ďalšej úlohe zisťovali kalorickú hodnotu jedla. O zdravom životnom štýle, zahŕňajúcom cvičenie, stravu, spánok a zvládanie stresu diskutovali s profesionálnym trénerom. Následne vytvorili svoj týždenný tréningový plán  a v telocvični hľadali odpoveď na otázku, koľko času a námahy pri cvičení musím vynaložiť na to, aby som spálil dané množstvo kalórií.

            Cieľom nášho blokového vyučovania bolo nielen poskytnúť informácie o zdraví, ale aj motivovať žiakov k aktívnej práci na zlepšovaní ich tela a mysle.

          • ŠTVORCOVÉ DOBRODRUŽSTVO

          • Blokové vyučovanie 5. ročník

            Témou blokového vyučovania v piatom ročníku bol štvorec. Na prvý pohľad to znie možno nezáživne, ale žiapracovali na rozmanitých úlohách, ktoré ich veľmi zaujali.

                               Hovorí sa, že koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Piataci preto hľadali v tajničkách, osemsmerovkách a piesňach slovo ŠTVOREC nielen v slovenčine, ale aj v angličtine a nemčine. S týmto slovom sa pohrávali aj tak, že z písmen tohto slova vytvárali nové slová a tvorili akrostichy a básne. Čítanie s porozumením si precvičili v rozprávke „Štvorec a jeho veľké dobrodružstvo“. Úlohy spojené s týmto textom nadväzovali na učivo slovenského jazyka (podstatné mená).

                               Štvorec sa nám všetkých spája predovšetkým s matematikou. Žiaci zapojili svoje kreatívne nadanie a z farebných štvorcov vytvárali - ako inak - štvorcové budovy. V týchto svojich výtvoroch potom merali a rátali obvod štvorca.

                               Zručnosti pri tvorbe štvorcových budov uplatnili aj v učebni informatiky, kde v skupinách pracovali na 2D modeloch štvorcových budov.

                               Najviac zábavy si bezpochyby užili pri vyrábaní šachovnice z preglejky. Rozvíjali nielen jemnú motoriku, ale tiež precíznosť a spoluprácu.

        • Novinky

              • Šarkaniáda

              • 25. 10. 2023
              • Školský klub detí

                Deti zo školského klubu využili pekné slnečné septembrové dni, a súťažili medzi sebou v kreslení šarkanov na asfalt. Deti boli snaživé, kreatívne a každý chcel vyhrať. Ocenení boli všetci. J

              • ČÍTANIE S PRIMÁTOROM

              • 25. 10. 2023
              • U žiakov sa snažíme rozvíjať čitateľské zručnosti a čítanie s porozumením, vzbudiť u nich záujem o knihy a vychovať z nich čitateľov na celý život. A kde sa najlepšie „skamarátime“ s knihou? No predsa v dome plnom kníh, v knižnici. Naše pozvanie na čítanie pre prvákov v školskej knižnici, prijal pán primátor, ktorý prváčikom prečítal niekoľko príbehov z knihy Kúzelná škola. Prváci boli veľmi pozorní, pretože po prečítaní príbehov vedeli perfektne odpovedať na všetky otázky. Už sa tešíme, kedy si budeme vedieť dočítať túto zaujímavú knihu.

              • Renovácia starých rámov

              • 24. 10. 2023
              • Veselí technici z 5.B sa na hodine techniky začínajú učiť rôzne zručnosti a vynaliezavosti. Renovovali staré rámy na obrazy. Na začiatok si vybrali rôzne drevené rámy. Pred maľovaním museli rámy poriadne prebrúsiť jemným brúsnym papierom a očistiť. Potom si vybrali farby, ktorými chceli rámy namaľovať. Používali farby BALAKRYL UNI, ktoré sú riediteľné vodou. Začali nanášať farbu na rámy. Po dokončení maľovania nechali rámy vyschnúť. Spravili skvelú prácu a naučili sa veľa o renovácii starých vecí.

              • Vesmírna cesta

              • 23. 10. 2023
              • Štvrtáci mali možnosť vyskúšať si blokové vyučovanie na tému Vesmír. Pre žiakov boli pripravené rôzne úlohy zamerané na viacero predmetov: prírodoveda, pracovné vyučovanie, výtvarná vychová, hudobná výchova a ochrana človeka a prírody. Žiaci tvorivo pracovali či už v skupinkách alebo individuálne, diskutovali na zadanú tému. Práca pri skúmaní a vypracovávaní úloh posunula žiakov do polohy bádateľov ale zároveň aj pátračov. Vyskúšali sme rovesnícke učenie. Vďaka našim ôsmačkam prebehla spolupráca žiakov rôznych vekových skupín. Žiaci v tento deň zažili pocit z vlastného úspechu, spolupráce, tvorivosti.

              • OKTÓBER – mesiac úcty k starším

              • 23. 10. 2023
              • Nezabúdame a vážime si.

                Poďakovania vyrobené našimi žiakmi a pedagógmi poputujú všetkým našim bývalým zamestnancom - pedagogickým i nepedagogickým.

                Ďakujeme za Vašu prácu a za to, že v škole ostal aj kus Vášho života.

              • Moje domáce zvieratko

              • 20. 10. 2023
              • Envirokrúžok​​​​​​

                Už tradične sa v našej škole uskutočnila súťažná prehliadka „Moje domáce zvieratko“.
                Žiaci 6. a 7.ročníka si 11.10.2023 poobede o 14.00 priniesli do školy svoje domáce zvieratko – svojho miláčika.

                Úlohou žiakov bolo predstaviť svoje domáce zvieratko, opísať jeho režim dňa, správanie, potravu, starostlivosť a aj nejaké zaujímavé zážitky so zvieratkom. Všetci účastníci si priniesli svoje zvieratko so sebou buď v klietke alebo na vôdzke. Na súťaž sa prišli pozrieť aj žiaci iných ročníkov.

              • Recyklo hry

              • 20. 10. 2023
              • Zapoj sa aj ty do zberu starých mobilov

                Zapoj sa aj ty do zberu starých mobilov v školách a hraj o skvelé ceny:

                • 50x tablet Samsung,
                • 5x 1 000 eur na enviro projekt pre školu,
                • 80x poukážka v hodnote 50eur pre učiteľov,
                • súťaž trvá od 09.10 do 15.11.2023.
              • Svetový deň zdravej výživy

              • 19. 10. 2023
              • 16.10.2023​​​​​​​​​​​​

                Naša trieda aktívne oslávila Svetový deň zdravej výživy realizovaním edukačnej aktivity o ovocí a zelenine. Spolu so žiakmi sme spoznávali rôzne druhy ovocia a zeleniny, diskutovali o ich výživových hodnotách a výhodách pre zdravie. Triedili sme ich a názvy usporiadali podľa abecedy. Pripravili sme si spoločne ovocné pochúťky, čím sme zdôraznili, že zdravá strava môže byť chutná a kreatívna. Okrem toho vytvorili z papiera košík plný vitamínov. Deti si odniesli z tejto aktivity nové poznatky a potešili svoje chuťové poháriky.

              • Milión detí sa modlí ruženec

              • 19. 10. 2023
              • Pokoj, mier a jednota vo svete - taký bol zámer celosvetovej modlitebnej iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec.

                Túto iniciatívu každoročne podporuje Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi. Chce ňou pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby. Ružencová kampaň neostala nepovšimnutá ani na našej škole, a tak sme sa spolu s p. farárom Mgr. Štefanom Hudáčkom stretli vo farskom kostole dňa 18.10.2023 pri spoločnej modlitbe ruženca.

              • Matematika na stanovištiach

              • 12. 10. 2023
              • S prváčikmi sme si vyskúšali na matematike prvý kolotoč po stanovištiach. Myškám sme zdobili chvostíky, zahrali sme sa s domino kartami, mucholapkou sme „zabíjali“ čísla, skladali sme puzzle, aj sme si zahrali pexeso, priraďovali sme vagóny k lokomotíve, hádzali sme si kockou a porovnávali čísla, zahrali sme sa s geometrickými tvarmi, ozdobili čísla, triafali gombíky do krabičky.

              • Európsky deň jazykov

              • 9. 10. 2023
              • Koniec septembra sa na „starom kontinente“ už tradične spája s oslavami Európskeho dňa jazykov, ktorý si pripomíname 26. septembra. Pri tejto príležitosti zorganizovala Žiacka školská rada pri ZŠ s MŠ Podolínec v spolupráci s Mgr. Janou Korschovou súťažné dopoludnie pre žiakov II. stupňa.

                Jednotlivé triedy bojovali medzi sebou v šiestich aktivitách, ktoré tematicky spájali práve rôzne európske jazyky. Žiaci si prevetrali svoje vedomosti nielen z filológie, ale tiež z geografie, dokonca si „lámali jazyky“ na cudzojazyčných vetách, či skúšali svoj cit pre jazyk.

              • Svetový deň mlieka v školách

              • 6. 10. 2023
              • 1.A a 1.B

                Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou, ktorá je podporovaná od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Aj my sme chceli tento deň osláviť a vyzdvihnúť význam mlieka a mliečnych výrobkov, preto sme navštívili miestne družstvo v Podolínci. Celou exkurziou nás sprevádzala p. Miškovská a p. Mačuga. Vďaka ním sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií. Ďakujeme aj p.Dziakovi, ktorý nám túto exkurziu umožnil uskutočniť.

              • Kamerunské jahniatko

              • 2. 10. 2023
              • Naši tretiaci sa veľmi potešili návšteve malého kamerunského 5 – dňového jahniatka v triede. Nielenže si ho mohli pohladkať a pritúliť si k sebe, ale získali aj odpovede na množstvo otázok o spôsobe života jahniatka, až kým z neho nevyrastie dospelá ovečka.

              • Pozvánka na plenárne rodičovské združenie

              • 19. 9. 2023
              • Vážení rodičia!

                Pozývame Vás na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 21.9.2023 (štvrtok) o 16:30 hod. v budove základnej školy (jedáleň základnej školy).

                Program:

                1. Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2022/2023.

                2. Správa o hospodárení RZ

              • Mliečny program

              • 18. 9. 2023
              • ​​​​​​Na zajtra pribaliť žiakom do školskej tašky lyžičku na jogurt :)

                Každý utorok bude v rámci mliečneho programu žiakom odovzdaný biely jogurt. Preto prosíme, zbaľte žiakom do školskej tašky lyžičku.

              • MLIEČNY PROGRAM

              • 10. 9. 2023
              • Od zajtra (11.09.2023) opäť začíname s mliečnym programom a s rozdávaním mliečka a jogurtov pre žiakov základnej školy.

                Žiaci počas desiatovej prestávky dostanú neochutené mliečko alebo nepravidelne aj neochutený jogurt (o tom, kedy budú dostávať jogurt vás budeme informovať).

                Nárok na mliečko má žiak, ktorý sa v daný deň zúčastnil vyučovania v škole.

              • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

              • 6. 9. 2023
              • Septembrom končí leto, čas dovoleniek a prázdnin a začína opäť školský rok plný povinností. Po dvojmesačnej prestávke aj naša škola otvorila svoje brány. Žiaci sa oddýchnutí vracajú do školských lavíc, kde ich v triedach vítajú ich učitelia.

                Pri príležitosti začiatku nového školského roka riaditeľka školy Mgr. Silvia Reľovská spolu s primátorom mesta Mgr. Michalom Marhefkom osobitne privítali prvákov a popriali im veľa úspechov a radosti z každého dňa, ktorý strávia v škole. Náročný rok to bude pre žiakov 9. ročníka, ktorých čaká Testovanie 9 a prijímacie skúšky na stredné školy. Na ceste za poznaním všetkým prajeme veľa odhodlania, trpezlivosti a vytrvalosti.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 2, Podolínec
      • Sekretariát: 052 4391 137 Základná škola: 0911 278 115 Materská škola: 052/4391119
      • ZŠ s MŠ, Školská 2, 065 03 Podolínec 065 03 Podolínec Slovakia
      • 31967256
      • 2020714575
      • Mgr. Silvia Reľovská zspodolinec@gmail.com mobil: 0904 675 420
      • 1. stupeň ZŠ a ŠKD Mgr. Martina Gužiaková zspodolineczastupca1st@gmail.com 2. stupeň ZŠ Mgr. Zuzana Poľanská zspodolinec.zastupca2@gmail.com mobil: 0911 278 115
      • Mgr. Jana Kurucová mspodolinec@gmail.com materská škola: 052/4391119
      • zspodolinec.sekretariat@gmail.com Sekretariát: 052 4391 137
      • Bc. Viera Zamkovská zspodolinec.jedalen@gmail.com • mobil: 0910320 420 • 052/4285751- kuchyňa MŠ
    • Prihlásenie