• PÍSMENKOVO Z PLASTELÍNY

          • Plastelína je hmota, s ktorou sa dá výborne experimentovať. Vďaka modelovacím aktivitám sa deti učia tvorivejšie vnímať a vidieť okolitý svet a aj svet písmen, rozvíjajú si predstavivosť, fantáziu a jemnú motoriku. A tak sme si pomocou plastelíny opakovali a tvorili slová a aj vety. Veľmi nás to bavilo.

          • Jesenný Land Art

          •    Vďaka krásnemu jesennému počasiu si žiaci 1.B na hodinách výtvarnej výchovy vyskúšali tvorenie v prírode Land art. Tvorili nadšene, v skupinách i samostatne. Pozrite sa, ako sa im darilo. Pre potešenie...

          • Lampiónový sprievod svetla

          • Úžasná atmosféra večera, osvetlená lampiónmi, nás viedla k miestnemu cintorínu, kde sme sa spoločne zastavili na krátku modlitbu a spomenuli si na našich drahých zosnulých. Táto nádherná lampiónová prechádzka sa stala pre nás výnimočným zážitkom, a my by sme si veľmi priali, aby sa stala tradičným podujatím každý rok.
            Chceme sa úprimne poďakovať pánovi farárovi, našim rodičom, deťom a vychovávateľkám z ŠKD, ktorí nás inšpirovali k tomu, aby sme sa po mnohých rokoch vrátili k tomuto nezabudnuteľnému podujatiu.

          • “Jeseň nosí vo vrecku viac zlata ako všetky ostatné ročné obdobia.” – Jim Bishop

          • My sme sa pokúsili priniesť trochu tohto čara aj do školy a medzi žiakov, a to tým, že žiacka školská rada vyhlásila Súťaž o najkrajšiu jesennú výzdobu tried. Zapojili sa všetky triedy z druhého stupňa, pretože výhra bola opäť lukratívna. Žiaci boli naozaj kreatívni a snaživí. Rozhodovanie bolo veľmi náročné. Nakoniec volení zástupcovia tried v tajnom hlasovaní rozhodli o nasledujúcom poradí:

            3. miesto: trieda 7.A

            2. miesto: trieda 8.A

            1. miesto: trieda 9.A

                        Tento ročník bol výnimočný aj tým, že riaditeľstvo základnej školy udelilo ešte jedno ocenenie, a to triede 8.B za najkreatívnejšiu výzdobu triedy.

                        Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!  

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Aj knižnice majú svoj sviatok. Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc /24. október/ sme spolu so žiakmi ŠKD strávili príjemné popoludnie v spoločnosti kníh v našej školskej knižnici. Žiaci absolvovali prehliadku priestorov knižnice, oboznámili sa s knižničným fondom, začítali sa do zaujímavých kníh, úspešne vylúštili tajničku a viacerí si vymaľovali vlastnú záložku do knihy.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Potešme aj tento rok seniorov po celom Slovensku​​​​​​

            Tento projekt spája generácie ľudí po celom Slovensku a stáva sa milou vianočnou tradíciou. Cieľom je potešiť neznámeho seniora žijúceho v zariadení pre seniorov, prípadne osamelo vo vlastnej domácnosti tým, že do krabičky od topánok zabalenej vo vianočnom papieri (spodok a vrch musia byť samostatné, aby sa dala otvárať) sa zabalí okrem vecí aj obrovský kus svojho srdca.

            ZBIERKA BUDE PRE DETI, ŽIAKOV A RODIČOV PREBIEHAŤ DO 30.11.2023

            Dôležité sú informácie, čo všetko do krabičky patrí a čo nie. Informácie nájdete

            v prílohe: Manuál pre školy a škôlky (str. 7, 8 - rozkliknúť)

            Veríme, že projekt bude, tak ako minulý rok, úspešný a aj naša škola prispeje týmito dobrými skutkami k tomu, aby Vianoce boli pekné pre všetkých...

          • Lampiónový sprievod svetla

          • Stretneme sa: 7.11.2023 (utorok) o 16:30 pred farským kostolom

            V prvom novembrovom týždni si deti z našej školy spolu s rodičmi pripomenú, aké boli tradičné lampiónové sprievody. Základná škola a školský klub detí v Podolínci pozýva rodičov a deti na 1. LAMPIÓNOVÝ SPRIEVOD, ktorý sa uskutoční 7.11.2023 (utorok) o 16:30 hod. Deti sa s rodičmi vyberú spred farského kostola spoločne na mestský cintorín v sprievode pána farára. Ako poslovia svetla a symboly spomienok budeme cestou svietiť lampiónmi až na cintorín. Sprievod ukončíme krátkou modlitbou.

            INŠTRUKCIE:

            Deti, ktoré navštevujú školský klub dostanú lampión, paličku a sviečku zakúpené školou. Je potrebné, aby ich sprevádzal rodič alebo iný dospelý.

            Deti, ktoré nenavštevujú školský klub si prinesú svoj vlastný lampión, lampáš, prípadne sviečku. Sú pod dozorom rodiča alebo iného dospelého.

            Rodič si prinesie vlastné zápalky alebo zapaľovač, ktorým dieťaťu zapáli sviečku. Za bezpečnosť detí počas akcie zodpovedá rodič.

            Hovorí sa, že svetlo je nositeľom dobra a lásky. Tak nech nás dobro a láska sprevádzajú po celý rok, a nielen len ten školský.

            Tešíme sa na Vás

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Aj knižnice majú svoj sviatok. Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc /24. október/ sme spolu so žiakmi ŠKD strávili príjemné popoludnie v spoločnosti kníh v našej školskej knižnici. Žiaci absolvovali prehliadku priestorov knižnice, oboznámili sa s knižničným fondom, začítali sa do zaujímavých kníh, úspešne vylúštili tajničku a viacerí si vymaľovali vlastnú záložku do knihy.

          • Sponzorský dar na nákup interaktívnej tabule

          • POLYFORM s.r.o. 

            Chceme sa srdečne poďakovať spoločnosti POLYFORM s.r.o. za veľkorysú finančnú podporu pri nákupe novej interaktívnej tabule pre našu základnú školu. Nahradila tak najstaršiu interaktívnu tabuľu na 1. stupni, ktorá už doslúžila. Aj tieto tabule, okrem iného, prispievajú k zlepšeniu výučby, motivácii žiakov a otvárajú dvere k novým a inovatívnym učebným metódam. Moderná technológia nám pri správnom používaní umožňuje interaktívne a aj zmysluplné vzdelávanie, ktoré pomáha žiakom dosahovať lepšie výsledky vo vzdelávaní.

            ĎAKUJEME 🙂

          • Halloween

          • Tento rok sa členovia žiackej školskej rady  rozhodli obnoviť tradíciu halloweenskej zábavy a pre svojich spolužiakov  zorganizovali v piatok 27.10.2023 Halloweensky ples. Nebol to ples v pravom zmysle slova, ale skôr priateľské stretnutie strašidiel. Na úvod sa všetky strašidlá predstavili a deviatačky predniesli prezentáciu o vzniku tohto sviatku. Potom nasledovala tanečná zábava, ktorú striedali aktivity ako ľadové medvede na zmenšujúcich sa kryhách, jedenie šišiek so zaviazanými rukami, či skákanie na gumových soboch. Pre žiakov, ktorí nemali chuť tancovať, boli pripravené strašidelné kolky, Halloweenske veršovanie, hádanie váhy tekvice a hádzanie lepkavých loptičiek do terčov.

            O občerstvenie sa postarali dobrovoľníci z radov žiakov a ich rodičov, či učiteľov. Všetkým patrí jedno obrovské ĎAKUJEME, pretože pripravené dobroty sa tematicky viazali k Halloweenu a nebolo to len o ohňostroji chutí, ale na svoje si prišli tiež tí, ktorí „jedia“ najskôr očami.

            Vyvrcholením večera bola tombola a vyhlásenie najoriginálnejšej masky. Aj týmto spôsobom chceme poďakovať štedrým sponzorom: Mesto Podolínec, Potraviny u Galajdu, Eransa s. r. o. Výhercom srdečne blahoželáme!

            Pre milovníkov histórie: Halloween (celým názvom “All Hallow´s Eve“) je pomenovanie pre predvečer významného sviatku Samhain, ktorý oslavovalo keltské obyvateľstvo Britských ostrovov. Sviatok zostal významným aj po prieniku kresťanstva na toto územie. Do Spojených štátov sa dostal až v 19. storočí, kam ho priniesli írski a škótski prisťahovalci. Tento deň sa „oslavuje“ v predvečer sviatku všetkých svätých (31. októbra) preto, že podľa keltskej tradície sa v túto noc prelínajú svety mŕtvych a živých. Dnes sa oslavuje medzi inými aj napr. v Japonsku alebo na Filipínach.

            Pevne veríme, že sa všetci zúčastnení dobre zabavili a niečo málo možno aj naučili. Už teraz sa spoločne tešíme na nasledujúci ročník!  

          • Lego majster

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lego majster.

            Skladanie, hranie sa a zároveň spolupracovať v tíme, to je stavanie z Lego kociek. Deti v ŠKD ho milujú, stavby vznikajú každý deň a kociek nie je nikdy dosť. Rozvíjajú jemnú motoriku, tvorivosť a malé dobrodružstvá. Na začiatku to mala byť súťaž Lego majster, ale nakoniec odmeníme všetky deti, ktoré sa skladania zúčastnili. Takto tvorili.

          • Jesenná práca

          • Jeseň sa ukazuje vo svojej kráse znova. S touto nádherou plnou farieb sa spája aj tradičné hrabanie lístia. A do tejto práce sa pustili s plným nasadením aj naši piataci v rámci predmetu SEE. Každý z nich si v činnosti našiel „to svoje“. A sypanie lístia z fúrikov do veľkých igelitových vriec bolo pre niektorých chlapcov novým zážitkom. 

          • HALLOWEEN párty

          • 27.10.2023 od 15:00 hod.

            Nezabudnite, už dnes o 15,00 hod. vás všetkých čaká ŽIACKA ŠKOLSKÁ RADA, ktorá si pre žiakov 2. stupňa pripravila halloweensku párty.

            Podmienkou je prísť primerane tematicky upravený, nalíčený, oblečený (stačí aj čierne tričko a nohavice:-) )

            Vstupné 1 € (tombola)

            Čaká vás hudba, program, tombola a zábava až do 20,00!

            Tešíme sa na vás

          • Informácia o prevádzke MŠ počas jesenných prázdnin

          • Z organizačno-prevádzkových dôvodov bude MŠ v prevádzke iba pre deti rodičov, ktorí záväzne prejavili záujem a prihlásili svoje deti do MŠ počas jesenných prázdnin 30 a 31. októbra 2023 (pondelok a utorok).

            1. novembra (streda) je štátny sviatok a materská škola je zatvorená.

            Prevádzka MŠ od 2. novembra (štvrtok) bude už v bežnom režime.

            Riaditeľstvo školy.

          • OZNAM - JESENNÉ PRÁZDNINY

          • Milí rodičia, žiaci!

            Jesenné prázdniny v školskom roku 2023/2024 budú v termíne 30. október 2023 (pondelok) - 31. október 2023 (utorok).

            1. novembra (streda) si pripomíname Sviatok všetkých svätých, tento deň je dňom pracovného pokoja.

            Začiatok vyučovania po prázdninách je 2. november 2023 (štvrtok).

            Riaditeľstvo školy

          • Tekvice

          • Školský klub detí

            Dozreté jesenné plody nám poslúžili na výrobu dekorácií a skrášlenie našej triedy.

          • Šarkaniáda

          • Školský klub detí

            Deti zo  školského klubu využili pekné slnečné septembrové dni, a súťažili medzi sebou v kreslení šarkanov na asfalt. Deti boli snaživé, kreatívne a každý chcel vyhrať. Ocenení boli všetci. J

        • Novinky

              • PLAVECKÝ KURZ

              • 26. 4. 2024
              • Ukončenie plaveckého kurzu

                Dnešný piatok ukončil tohtoročné naplánované plavecké kurzy. Piataci a šiestaci sa počas piatich dní zdokonalili vo viacerých plaveckých štýloch, ako sú kraul, prsia či znak. Naučili sa bezpečne pohybovať vo vode a vo vodnom prostredí, zvládnuť správne techniky dýchania a zlepšili svoju kondíciu. Úspešné zvládnutie kurzu ich povzbudilo k väčšej sebadisciplíne a sebavedomiu vo vode, čo im otvorilo dvere k novým vodným dobrodružstvám. Teraz sú pripravení nielen plávať bezpečne, ale aj využívať vodu ako prostriedok na zlepšenie svojho zdravia a pohody.

              • PLAVECKÝ KURZ

              • 22. 4. 2024
              • 5. a 6. ročník

                Piataci a šiestaci začínajú plavecký kurz...

                Je to skvelá príležitosť zlepšiť ich fyzickú kondíciu a plavecké schopnosti.

              • Ukončenie plaveckého výcviku

              • 19. 4. 2024
              • Dnes naši tretiaci a štvrtáci ukončili základný plavecký kurz, kde sa naučili eliminovať strach z vody, zdokonalili už čiastočné plavecké schopnosti. Na záver výcviku dostali „mokré vysvedčenie“ za odvahu v bazéne a „mokrý diplom“, ktorý bolo dôkazom toho, že zvládli plavecký výcvik.

              • DEŇ NARCISOV - POĎAKOVANIE

              • 19. 4. 2024
              • Spolu vyzbierané a odoslané na účet LIGY PROTI RAKOVINE - 1 292,45 €

                Včera, dňa 18.apríla 2024, sa v našom meste uskutočnila dobrovoľná verejná zbierka Dňa narcisov, ktorú organizovala Liga proti rakovine Slovenskej republiky. Spoluorganizátorom v meste Podolínec bola Základná škola s materskou školou Podolínec. Do akcie sa zapojili aj predajne potravín pána Juraja Galajdu, pána Petra Smandru, MILK AGRO, COOP Jednota a Základná škola s materskou školou Lomnička.

              • Street basketbal

              • 18. 4. 2024
              • Okresná súťaž

                Žiaci Rudolf Zajac, Damián Dubjel, Samuel Šoltisik, Dominik Šoltés úspešné reprezentovali našu školu v street basketbale. Na okresnej súťaži obsadili výborne 2. miesto v konkurencii 11 základných škôl.

              • Talent najmenších

              • 18. 4. 2024
              • Krásne umelecké poobedie sme prežili 17.4.2024, keď sa v našej škole konala súťaž Talent najmenších.

                Deti prvého a druhého ročníka nám krásne zarecitovali a veselo zaspievali.

                Tí najlepší nás budú reprezentovať v okresnom kole v Starej Ľubovni.

                V kategórii SPEVU: Agáta Kozubová, Karolína Romanová.

              • Prednáška zo série o holokauste

              • 16. 4. 2024
              • 26. marca 2024 sa uskutočnila ďalšia prednáška zo série o holokauste. Tentokrát boli témou Úteky z táborov smrti. Lektorkou bola múzejná pedagogička PaedDr. Erika Tavaly, PhD. z Múzea holokaustu v Seredi, ktorá zaujímavým spôsobom a svojím odborným profesionálnym prístupom priblížila našim deviatakom danú tému. Zamerala sa na okolnosti a priebeh úteku dvoch Slovákov Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, ktorí ako prví podali svedectvo o neľudských podmienkach v koncentračných táboroch, a tým zachránili tisícky životov.

              • DEŇ NARCISOV

              • 16. 4. 2024
              • 18. apríl 2024

                Vážení občania,

                dňa 18. apríla 2024 sa v našom meste uskutoční verejná zbierka Ligy proti rakovine Slovenskej republiky, ktorej spoluorganizátorom v meste Podolínec je Základná škola s materskou školou Podolínec.

                V tento deň budú pre verejnú dobrovoľnú finančnú zbierku ku Dňu narcisov umiestnené pokladničky v predajniach potravín pána Petra Smandru, pána Juraja Galajdu, v predajni MlLK AGRO a COOP Jednota a tiež v Základnej škole s materskou školou Lomnička.

              • ŠKOLENIE PRE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV

              • 15. 4. 2024
              • Dňa 18. 04. 2024 (štvrtok) sa v základnej škole uskutoční vzdelávanie pedagogických zamestnancov pod záštitou RCPÚ (Regionálne centrum podpory učiteľov). Z toho dôvodu bude skrátené vyučovanie.

                • Žiaci 1. stupňa končia vyučovanie o 11,20 hod.
                • Žiaci 2. stupňa končia vyučovanie o 12,00 hod.
                • Škol
              • V túlavých topánkach po regióne Spiš

              • 10. 4. 2024
              • Blokové vyučovanie 9. ročník

                /Retro kalendár na rok 2024/

                Cieľom blokovej výučby v deviatom ročníku bolo uplatnením vedomostí a zručností z vybraných vyučovacích predmetov zostaviť retro kalendár na rok 2024 tematicky súvisiaci so zaujímavosťami regiónu Spiš.

                Každá skupina žiakov si vybrala čiastkovú tému na spracovanie /osobnosť, historická alebo cirkevná pamiatka, prírodná pamiatka, fauna a flóra nášho regiónu/.

              • Telo a myseľ v harmónii

              • 10. 4. 2024
              • Blokové vyučovanie 8. ročník

                Kto z nás by nechcel zlepšiť kvalitu svojej stravy, ktorá by bola ideálna pre zlepšenie zdravia? Je náročné sa orientovať v mori informácií, rád a odporúčaní, ktoré máme k dispozícii. Žiaci 8. ročníka sa v rámci blokového vyučovania venovali príprave zdravého chutného jedla, v ďalšej úlohe zisťovali kalorickú hodnotu jedla. O zdravom životnom štýle, zahŕňajúcom cvičenie, stravu, spánok a zvládanie stresu diskutovali s profesionálnym trénerom. Následne vytvorili svoj týždenný tréningový plán a v telocvični hľadali odpoveď na otázku, koľko času a námahy pri cvičení musím vynaložiť na to, aby som spálil dané množstvo kalórií.

              • ŠTVORCOVÉ DOBRODRUŽSTVO

              • 10. 4. 2024
              • Blokové vyučovanie 5. ročník

                Témou blokového vyučovania v piatom ročníku bol štvorec. Na prvý pohľad to znie možno nezáživne, ale žiapracovali na rozmanitých úlohách, ktoré ich veľmi zaujali.

                Hovorí sa, že koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Piataci preto hľadali v tajničkách, osemsmerovkách a piesňach slovo ŠTVOREC nielen v slovenčine, ale aj v angličtine a nemčine. S týmto slovom sa pohrávali aj tak, že z písmen tohto slova vytvárali nové slová a tvorili akrostichy a básne. Čítanie s porozumením si precvičili v rozprávke „Štvorec a jeho veľké dobrodružstvo“. Úlohy spojené s týmto textom nadväzovali na učivo slovenského jazyka (podstatné mená).

              • Zápis do 1. ročníka

              • 10. 4. 2024
              • Zápis do 1. ročníka je jedným z krokov na dlhej ceste vzdelávania. Je to tiež príležitosť pre deti objavovať svet a rozvíjať svoje schopnosti. Pre rodičov je to čas hrdosti a starostlivosti. Je to krok na ceste k vzdelaniu a budovaniu ich budúcnosti. Naši predškoláci tento krok k vzdelaniu absolvovali v dňoch 8. - 9. apríla 2024. Deti v očakávaní vchádzali do školy, kde ich čakali pani učiteľky. Predškoláci ukázali, ako vedia pracovať s geometrickými tvarmi, farbami, číslami a matematickými pojmami. S radosťou sa predstavili, recitovali a spievali. Za odmenu si predškoláci zaslúžene odniesli darčeky a pamätný list.

              • Čo nás čaká v ďalšom školskom roku 2024/2025?

              • 9. 4. 2024
                • ️Naša základná škola patrí medzi ďalších 400 základných škôl, ktoré začnú od septembra 2024 učiť podľa nového kurikula základného vzdelávania. Proces zavádzania je postupný a v budúcom školskom roku začne v 1. ročníku. V aktuálnom školskom roku sa podľa nového štátneho vzdelávacieho programu učia
    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 2, Podolínec
      • Sekretariát: 052 4391 137 Základná škola: 0911 278 115 Materská škola: 052/4391119
      • ZŠ s MŠ, Školská 2, 065 03 Podolínec 065 03 Podolínec Slovakia
      • 31967256
      • 2020714575
      • Mgr. Silvia Reľovská zspodolinec@gmail.com mobil: 0904 675 420
      • 1. stupeň ZŠ a ŠKD Mgr. Martina Gužiaková zspodolineczastupca1st@gmail.com 2. stupeň ZŠ Mgr. Zuzana Poľanská zspodolinec.zastupca2@gmail.com mobil: 0911 278 115
      • Mgr. Jana Kurucová mspodolinec@gmail.com materská škola: 052/4391119
      • zspodolinec.sekretariat@gmail.com Sekretariát: 052 4391 137
      • Bc. Viera Zamkovská zspodolinec.jedalen@gmail.com • mobil: 0910320 420 • 052/4285751- kuchyňa MŠ
    • Prihlásenie