• Hodina čítania s umelcom

          • Počas dnešného slnečného dňa deti 4.B triedy strávili  hodinu čítania vonku. V priebehu rozboru textu „o maliarovi“ šiel okolo Mgr. art. Kamil Kozub, maliar, ktorý nám porozprával niečo o sebe. Kde študoval, čo rád maľuje a na čom momentálne pracuje. Za všetky informácie mu ďakujeme a prajeme mu veľký úspech na výstave, ktorú práve pripravuje.

          • Prednáška

          • „VERUM“ (viera, ekológia, remeslo, umenie)

            V piatok 19.5.2023 sa žiaci našej školy (7.-9. ročníka) mohli priamo dotknúť umenia. Interaktívno-inšpiratívnu hodinu si pre nich pripravil Mgr. Art. MAROŠ MIKLOŠKA, umeleckým menom Peter Marcus Calvary.

            Vyštudoval Priemyselný dizajn na Fakulte umení v Košiciach, je členom SVÚ – Združenia priemyselných dizajnérov Slovenska a v roku 2016 som sa zaradil medzi profesionálnych umelcov oficiálne evidovaných vo Fonde na podporu umenia.

            Počas svojej prednášky sa žiaci dozvedeli, ako sa človek stane umelcom, ako dokáže ísť ruka v ruke viera, remeslo a umenie a to všetko v súlade s princípmi ekológie.

            Naši žiaci sa tak mohli inšpirovať a priamo sa dotknúť diel, ktoré v sebe nesú originalitu, jedinečnosť a duchovno.

            Ďakujeme

          • Deň detí

          • Milí rodičia, milí žiaci, prešiel rok od úspešnej akcie, ktorá sa organizuje pod záštitou mesta Podolínec, v spolupráci s rodičovským výborom, základnej a materskej školy.

            03. júna 2023 (sobota) sa o 9,00 hod. opätovne stretneme na našom školskom dvore, aby sme si zašportovali, zabavili sa a strávili spoločný čas. Veľkým prekvapením bude príchod medzinárodných bežcov, ktorí majú pre našich žiakov, naše deti pripravený aj program.

            Všetky informácie o registrácii dostanú rodičia žiakov základnej školy prostredníctvom elektronickej prihlášky a rodičia detí materskej školy dostanú informácie od pani učiteliek v materskej škole v najbližších dňoch. V prípade doplňujúcich otázok volajte na 052/4391137, 0904675420.

            Veľmi sa na vás všetkých tešíme a veríme, že Deň detí oslávime v slnečnom počasí a s úsmevom na tvári.

          • DEŇ MATIEK

          • Školský klub detí

            MAMA

            „M“ znamená milión vecí, ktoré som od teba dostala. 

            „A“ za všetky ,,áno", ktoré si mi darovala.

            „M“ znamená milovať, čo si ma naučila a celý život si ma bezpodmienečne milovala.

            „A“ je tiež začiatok našej abecedy - ľúbim ťa, šepkám ti, nie však naposledy.

             

            Si moja MAMA - pre mňa navždy jediná. A žiadna iná!

            Krásny Deň matiek!

          • Lesníci v našej škole

          • Pri príležitosti apríla - mesiaca lesov nás navštívili lesníci z Podolínca (Ing. Pavel Homola a Ing. Samuel Pajer). Ponúkli nám poznatky, skúsenosti a zážitky, s ktorými sa stretávajú na potulkách prírodou ako lesníci, poľovníci a milovníci prírody. Vysvetlili nám ako k nám nájde cestu príroda od malého stromu až po veci, ktoré sú pre nás samozrejmé a denne ich používame (stolička, papier, knihy ...). Les nám priblížili aj hmatom. V lesníckom batohu hmatom rozoznali borovicovú šišku z najvyššieho stromu sveta, drevený klátik, kameň, vetvičku a srnčí paroh.

          • Divadelné predstavenie v Prešove

          • ... Edgar je slušne vychovaný mladý gentleman, no jeho rodičia s ním majú aj tak preveľké trápenie. Pýtate sa aké? Edgar sa totiž nikdy a ničoho nebojí. Jediný, kto im môže pomôcť, je strýko Montague a jeho hrôzostrašné príbehy.

            ... a že sa naozaj začal báť, to vám už povedia naši detskí diváci, ktorí sa v rámci vyučovania slovenského jazyka a literatúry prišli do Divadla Jonáša Záborského pozrieť, ako sa Edgar začal skutočne báť.

            Jarné predpoludnie sme si spríjemnili výbornými hereckými výkonmi, tajuplnou až strašidelnou atmosférou predstavenia, kde sa nemuseli báť diváci, ale Edgar, a v neposlednom rade slnečnú jarnú atmosféru doplnila prechádzka po prešovskom námestí, posedenie v kaviarni pri káve či zmrzline.

          • Život v Rímskom meste

          • Na hodine dejepisu šiestaci tvorivým spôsobom spracovali fragmenty z bežného života starých Rimanov.

            Vytvorili zaujímavé dobové účesy, naučili sa zaodieť do tógy a chlapci navrhli svoje vlastné bojové štíty.

          • Jarné prebúdzanie

          • Tretiaci mali možnosť vyskúšať si blokové vyučovanie na tému Jarné prebúdzanie. Pre žiakov boli pripravené rôzne úlohy zamerané na viacero predmetov: matematika, slovenský jazyk, vlastiveda, výtvarná výchova (Jarná dielňa, Návrat lastovičiek, Merači, Malí geodeti, Jarné kvety...). Žiaci sa nenudili a tvorivo pracovali či už v skupinkách alebo individuálne. Nechýbala ani možnosť slobodnej diskusie, či vzájomného rozhovoru. Práca pri skúmaní a vypracovávaní úloh posunula žiakov do polohy bádateľov, ale zároveň aj pátračov vo vlastnej pamäti. Žiaci v tento deň zažili pocit z vlastného úspechu, spolupráce, tvorivosti.

          • Deň Zeme

          • Aj tohto školského roku sme si so žiakmi pripomenuli výnimočnosť Dňa Zeme pomocou prezentácií, aktivít so žiakmi a vedomostných testov v triedach i na školskom dvore. Žiaci si takto rozvíjali pozitívny vzťah k prírode, venovali sa otázkam ochrany životného prostredia a pripomenuli si našu závislosť od cenných darov, ktoré nám Zem dáva.

          • Okresné kolo MIDI volejbale

          • Historický úspech dnes dosiahli dievčatá našej školy, ktoré  prvýkrát postúpili do krajského kola vo volejbale, ktoré sa uskutoční 10.5. v Prešove. Dievčatá si poradili postupne so ZŠ Nová Ľubovňa, ZŠ Levočská a ZŠ Cyrila a Metoda a vo finále  sa stretli s dievčatami z Vyšných Ružbach, ktoré porazili ZŠ Komenského, Gymnázium TV, ZŠ Cyrila a Metoda a ZŠ Levočská.  Finále malo zvláštnu príchuť , keďže sa v ňom stretli skoro všetky  hráčky nášho klubu  MVK POWERFIT Podolínec. Gratulujeme všetkým dievčatám. Robíte dobré meno škole, klubu aj svojmu mestu 👍

          • Tatranská bežecká juniorská séria

          • V piatok 21.3.  sa naši POWERFITKOVIA zúčastnili 1.kola  bežeckých pretekov detí v Spišskej Belej.  Pretekalo sa v štyroch  kategóriách chlapcov a dievčat, čo bolo cca 140 súťažiacich. Ani tentokrát sme neobišli naprázdno a všetci (16.powerfitkovia) skončili do 13.miesta GRATULUJEME

             🎉

            Výsledky: 400m chlapci: 1.miesto 🥇Matúš Hajdu

            2.miesto 🥈Marko Sičár

            4.miesto 🎖️Tristan Hanečák

            5.miesto 🎖️Tobiaš Zibura

            10.miesto 🎖️Teo  Novák

            400m dievčatá: 7.miesto 🎖️Mimka Šoltésová

            13.miesto 🎖️Karin Ferencková

            600.m chlapci: 5.miesto 🎖️Marko Kuruc

            6.miesto 🎖️Peťo Ferencko

            600m dievčatá:1.miesto 🥇Tamarka Kurucová

            11.miesto 🎖️Karin Hotary

            12.miesto🎖️Tára Galajdová

            13.miesto 🎖️Majka Bizubová

            1000m chlapci: 5.miesto 🎖️Tristan Hanečák

            1000m dievčatá: 5.miesto 🎖️Bianka Pavlíková

            7.miesto  🎖️Kristínka Čupková

            Poďakovať by sme chceli organizátorom pretekov, rodičom ktorí sa zučastnili a za občerstvenie Potraviny Galajda . Ešte raz Ďakujeme 👍

            Ďalšie kolo🏃 nás čaká 5.5 v Starom Smokovci♥️

          • Talent najmenších

          • Okresné kolo

            V Centre voľného času Stará Ľubovňa sa konala súťaž Talent najmenších, kde si prváci a druháci zmerali svoje sily v prednese a speve. Naša škola ukázala, že máme talentovaných speváčikov a recitátorov, pretože sme sa umiestnili na popredných miestach.

            V kategórii spev 1. ročník sa na 3. mieste umiestnila Karolína Romanová, spev 2. ročník sa na 2. miestne umiestnila Ema Marhefková.

            V kategórii prednes 1. ročník získal 3. miesto Oliver Hotáry, prednes 2. ročník získal 2. miesto Filip Valovič.

            Všetkým blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Účelové cvičenie ENV

          • Vyčistíme si naše mesto

            Oslavy Dňa Zeme sa rozhodli žiaci našej školy osláviť prácou – vyčistením nášho mesta. Žiaci prvého stupňa čistili ulice mesta. Žiaci druhého stupňa ulicu Sládkovičovu a celý úsek od železničného priecestia, cez Krížavu, k včelínu až po plastiku Sv. Huberta. Usilovnosť našich žiakov môžete vidieť na fotografiách. Veríme, že naše mesto bude tak čisté celý rok ako dnes. Na záver sa chcem poďakovať všetkým žiakom, vyučujúcim a mestu Podolínec.

          • Zbabraná hra

          • Divadelné predstavenie

            Po umelecký zážitok sme si so žiakmi 7. – 9. ročníka zašli do prešovského Divadla Jonáša Záborského.  Herci na divadelných doskách humorne stvárnili príbeh vyšetrovania vraždy na Havershamskom panstve, počas ktorého nič nepôjde podľa plánu.

            Množstvo humorných situácií a nečakaných zvratov, interaktívne vstupy s divákmi, výborné herecké výkony, prekvapujúce a naozaj nečakané rozuzlenie, spokojní aj rozosmiati detskí diváci obohatení o nové umelecké dojmy. Takto by sme mohli popísať jedno štvrtkové predpoludnie strávené v Prešove...

          • Bloková výučba

          • Potulky jarnou prírodou

                      „Po zime zas prišla jar,

                      slnko už má teplú tvár.

                      Budú kvety, zvieratká,

                      vstáva spiaca záhradka.“

            Žiaci druhého ročníka sa vybrali na potulky jarnou prírodou. Počítali s Ferdom Mravcom, včielkou Majou a riešili veľa zaujímavých úloh spojených s poznávaním rastlín a živočíchov.

          • ČISTENIE MESTA

          • piatok 21.4.2023

            V piatok 21.4.2023 sa žiaci školy zapoja do každoročnej akcie, ktorou chceme prispieť k tomu, aby sme sa v našom meste cítili dobre a prispeli svojou troškou k čistému prostrediu. Hlavným cieľom je upozorniť na problematiku ekológie a separáciu odpadov v meste.

            • Pod vedením triednych učiteľov sa žiaci našej školy ráno zídu pred školou o 8.00 hodine.
            • Vyučovanie podľa rozvrhu v tento deň prebiehať nebude. Žiaci následne podľa pokynov budú čistiť od odpadkov určené úseky.
            • Žiaci majú prísť vhodne oblečení - športové oblečenie, tepláky, čiapky, prípadne šiltovky, pevná obuv.
            • Nezabudnite im pribaliť desiatu, pitie, jednorazové rukavice na zber odpadkov.
            • ️Vyučovanie žiakov 1. stupňa končí o 11,00 hod. Následne pôjdu na obed. Žiaci 2. stupňa končia o 11,30 hod. Následne pôjdu na obed.
            • ️Doučovanie v tento deň prebiehať nebude.
            • Školský klub detí je v tento deň v prevádzke.

            Ďakujeme za spoluprácu mestu Podolínec, ktoré nám poskytlo vrecia na odpad a rukavice a ktoré zozbieraný odpad vyvezie.

          • Talent najmenších

          • Talent najmenších je súťaž určená pre žiakov 1. a 2. ročníka v odbore - prednes a spev. Medzi našimi najmladšími žiakmi nachádzame množstvo talentov. V okresnom kole budú našu školu reprezentovať v kategórii SPEVU: Ema Marhefková a Karolína Romanová. V odbore prednesu z 1 . ročníka - Oliver Hotáry a Lívia Knapíková, z 2. ročníka - Sabína Dindová a Filip Valovič.  Srdečne blahoželáme a držíme prsty v okresnom kole.

          • ZBER PAPIERA

          • Milí naši zberači papiera,

            s príchodom jarných dní sa nám opäť rozbehol školský zber papiera. Spoločnými silami sa nám už podarilo nazbierať 7844 kg papiera. Starý papier (okrem kartónu a lepenky) pevne zviažte špagátom a prineste do školy. Takto jednoducho môžete prispieť k ochrane životného prostredia, ale aj získať odmenu. Odmenení budú jednotlivci, ale aj najúspešnejšia trieda. Pripomíname, že triednu odmenu získajú len tí žiaci, ktorí prinesú aspoň 5 kg papiera.

            Poradie najúspešnejších tried je nasledovné:

            1. miesto: 6.A – 2621 kg
            2. miesto: 5.A – 1675 kg
            3. miesto: 7.B – 1200 kg
            4. miesto: 1.B – 411 kg
            5. miesto: 2.B –296 kg

            Najúspešnejšími žiakmi sú:

            1. miesto: M. J. Smandra – 2281 kg
            2. miesto: S. Dziak – 900 kg
            3. miesto: N .Hanečáková  – 424 kg
            4. miesto: P. Zelinová  – 391 kg
            5. miesto: R. Galajdová  – 340 kg

            Papier môžete nosiť do školy v dňoch: pondelok: 13,30 hod.- 14,30 hod.

                                                                      streda, piatok: 7,15 hod. – 7,45 hod.

            Naša školská súťaž o najaktívnejšiu triedu a žiakov bude trvať do 30.5.2023

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Dňa 29.marca 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili krajského kola Olympijského odznaku všestrannosti v Prešove. Ide o športový projekt realizovaný na školách zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. 

            V krajskom kole mohlo štartovať 1 osemčlenné družstvo (4 dievčatá + 4 chlapci).  Našu školu reprezentovali: 6.ročník Jakub Solár a Dorota Nováková, 7.ročník Michal Toporec a Kiara Kováľová, 8.ročník Damián Dubjel a Ema Sterančáková, 9.ročník Jakub Šľachtovský a Alexandra Zimová.  Pre pretekárov boli pripravené dve verzie prekážkových dráh s rôznym stupňom obtiažnosti, zvlášť pre mladších žiakov 6. a 7. ročníkov a zvlášť pre starších žiakov 8. a 9. ročníkov. Školské tímy absolvovali súťaž štafetovým spôsobom. 

            Naša štafeta podala veľmi pekný výkon a v konkurencii 208 súťažiacich z 26 škôl si  vybojovali krásne 3.miesto.

        • Novinky

              • Talent najmenších 2024

              • 28. 4. 2024
              • Okresné kolo v Starej Ľubovni

                25. 04. 2024 (štvrtok) sa v Centre voľného času v Starej Ľubovni konala súťaž Talent najmenších 2024. Súťažiaci sa predviedli v 4 kategóriách: 2 spevácke a 2 recitátorské. Táto súťaž je určená žiakom ZŠ prvých a druhých ročníkov.

                Aj naši talentovaní žiaci mali príležitosť prezentovať svoje schopnosti, ale aj príležitosť získať nové skúsenosti. Veríme, že ich úspech na tejto súťaži je len začiatkom mnohých ďalších úspechov a nezabudnuteľných zážitkov na ich umeleckej ceste.

              • PLAVECKÝ KURZ

              • 26. 4. 2024
              • Ukončenie plaveckého kurzu

                Dnešný piatok ukončil tohtoročné naplánované plavecké kurzy. Piataci a šiestaci sa počas piatich dní zdokonalili vo viacerých plaveckých štýloch, ako sú kraul, prsia či znak. Naučili sa bezpečne pohybovať vo vode a vo vodnom prostredí, zvládnuť správne techniky dýchania a zlepšili svoju kondíciu. Úspešné zvládnutie kurzu ich povzbudilo k väčšej sebadisciplíne a sebavedomiu vo vode, čo im otvorilo dvere k novým vodným dobrodružstvám. Teraz sú pripravení nielen plávať bezpečne, ale aj využívať vodu ako prostriedok na zlepšenie svojho zdravia a pohody.

              • PLAVECKÝ KURZ

              • 22. 4. 2024
              • 5. a 6. ročník

                Piataci a šiestaci začínajú plavecký kurz...

                Je to skvelá príležitosť zlepšiť ich fyzickú kondíciu a plavecké schopnosti.

              • Ukončenie plaveckého výcviku

              • 19. 4. 2024
              • Dnes naši tretiaci a štvrtáci ukončili základný plavecký kurz, kde sa naučili eliminovať strach z vody, zdokonalili už čiastočné plavecké schopnosti. Na záver výcviku dostali „mokré vysvedčenie“ za odvahu v bazéne a „mokrý diplom“, ktorý bolo dôkazom toho, že zvládli plavecký výcvik.

              • DEŇ NARCISOV - POĎAKOVANIE

              • 19. 4. 2024
              • Spolu vyzbierané a odoslané na účet LIGY PROTI RAKOVINE - 1 292,45 €

                Včera, dňa 18.apríla 2024, sa v našom meste uskutočnila dobrovoľná verejná zbierka Dňa narcisov, ktorú organizovala Liga proti rakovine Slovenskej republiky. Spoluorganizátorom v meste Podolínec bola Základná škola s materskou školou Podolínec. Do akcie sa zapojili aj predajne potravín pána Juraja Galajdu, pána Petra Smandru, MILK AGRO, COOP Jednota a Základná škola s materskou školou Lomnička.

              • Street basketbal

              • 18. 4. 2024
              • Okresná súťaž

                Žiaci Rudolf Zajac, Damián Dubjel, Samuel Šoltisik, Dominik Šoltés úspešné reprezentovali našu školu v street basketbale. Na okresnej súťaži obsadili výborne 2. miesto v konkurencii 11 základných škôl.

              • Talent najmenších

              • 18. 4. 2024
              • Krásne umelecké poobedie sme prežili 17.4.2024, keď sa v našej škole konala súťaž Talent najmenších.

                Deti prvého a druhého ročníka nám krásne zarecitovali a veselo zaspievali.

                Tí najlepší nás budú reprezentovať v okresnom kole v Starej Ľubovni.

                V kategórii SPEVU: Agáta Kozubová, Karolína Romanová.

              • Prednáška zo série o holokauste

              • 16. 4. 2024
              • 26. marca 2024 sa uskutočnila ďalšia prednáška zo série o holokauste. Tentokrát boli témou Úteky z táborov smrti. Lektorkou bola múzejná pedagogička PaedDr. Erika Tavaly, PhD. z Múzea holokaustu v Seredi, ktorá zaujímavým spôsobom a svojím odborným profesionálnym prístupom priblížila našim deviatakom danú tému. Zamerala sa na okolnosti a priebeh úteku dvoch Slovákov Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, ktorí ako prví podali svedectvo o neľudských podmienkach v koncentračných táboroch, a tým zachránili tisícky životov.

              • DEŇ NARCISOV

              • 16. 4. 2024
              • 18. apríl 2024

                Vážení občania,

                dňa 18. apríla 2024 sa v našom meste uskutoční verejná zbierka Ligy proti rakovine Slovenskej republiky, ktorej spoluorganizátorom v meste Podolínec je Základná škola s materskou školou Podolínec.

                V tento deň budú pre verejnú dobrovoľnú finančnú zbierku ku Dňu narcisov umiestnené pokladničky v predajniach potravín pána Petra Smandru, pána Juraja Galajdu, v predajni MlLK AGRO a COOP Jednota a tiež v Základnej škole s materskou školou Lomnička.

              • ŠKOLENIE PRE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV

              • 15. 4. 2024
              • Dňa 18. 04. 2024 (štvrtok) sa v základnej škole uskutoční vzdelávanie pedagogických zamestnancov pod záštitou RCPÚ (Regionálne centrum podpory učiteľov). Z toho dôvodu bude skrátené vyučovanie.

                • Žiaci 1. stupňa končia vyučovanie o 11,20 hod.
                • Žiaci 2. stupňa končia vyučovanie o 12,00 hod.
                • Škol
              • V túlavých topánkach po regióne Spiš

              • 10. 4. 2024
              • Blokové vyučovanie 9. ročník

                /Retro kalendár na rok 2024/

                Cieľom blokovej výučby v deviatom ročníku bolo uplatnením vedomostí a zručností z vybraných vyučovacích predmetov zostaviť retro kalendár na rok 2024 tematicky súvisiaci so zaujímavosťami regiónu Spiš.

                Každá skupina žiakov si vybrala čiastkovú tému na spracovanie /osobnosť, historická alebo cirkevná pamiatka, prírodná pamiatka, fauna a flóra nášho regiónu/.

              • Telo a myseľ v harmónii

              • 10. 4. 2024
              • Blokové vyučovanie 8. ročník

                Kto z nás by nechcel zlepšiť kvalitu svojej stravy, ktorá by bola ideálna pre zlepšenie zdravia? Je náročné sa orientovať v mori informácií, rád a odporúčaní, ktoré máme k dispozícii. Žiaci 8. ročníka sa v rámci blokového vyučovania venovali príprave zdravého chutného jedla, v ďalšej úlohe zisťovali kalorickú hodnotu jedla. O zdravom životnom štýle, zahŕňajúcom cvičenie, stravu, spánok a zvládanie stresu diskutovali s profesionálnym trénerom. Následne vytvorili svoj týždenný tréningový plán a v telocvični hľadali odpoveď na otázku, koľko času a námahy pri cvičení musím vynaložiť na to, aby som spálil dané množstvo kalórií.

              • ŠTVORCOVÉ DOBRODRUŽSTVO

              • 10. 4. 2024
              • Blokové vyučovanie 5. ročník

                Témou blokového vyučovania v piatom ročníku bol štvorec. Na prvý pohľad to znie možno nezáživne, ale žiapracovali na rozmanitých úlohách, ktoré ich veľmi zaujali.

                Hovorí sa, že koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Piataci preto hľadali v tajničkách, osemsmerovkách a piesňach slovo ŠTVOREC nielen v slovenčine, ale aj v angličtine a nemčine. S týmto slovom sa pohrávali aj tak, že z písmen tohto slova vytvárali nové slová a tvorili akrostichy a básne. Čítanie s porozumením si precvičili v rozprávke „Štvorec a jeho veľké dobrodružstvo“. Úlohy spojené s týmto textom nadväzovali na učivo slovenského jazyka (podstatné mená).

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 2, Podolínec
      • Sekretariát: 052 4391 137 Základná škola: 0911 278 115 Materská škola: 052/4391119
      • ZŠ s MŠ, Školská 2, 065 03 Podolínec 065 03 Podolínec Slovakia
      • 31967256
      • 2020714575
      • Mgr. Silvia Reľovská zspodolinec@gmail.com mobil: 0904 675 420
      • 1. stupeň ZŠ a ŠKD Mgr. Martina Gužiaková zspodolineczastupca1st@gmail.com 2. stupeň ZŠ Mgr. Zuzana Poľanská zspodolinec.zastupca2@gmail.com mobil: 0911 278 115
      • Mgr. Jana Kurucová mspodolinec@gmail.com materská škola: 052/4391119
      • zspodolinec.sekretariat@gmail.com Sekretariát: 052 4391 137
      • Bc. Viera Zamkovská zspodolinec.jedalen@gmail.com • mobil: 0910320 420 • 052/4285751- kuchyňa MŠ
    • Prihlásenie